fbpx Skip to content

Terugverdientijd

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De prijzen van de zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, terwijl het rendement sterk gestegen is. De elektriciteitsprijs neemt jaarlijks toe. Om die reden blijven zonnepanelen een zeer goede investering.

De terugverdientijd van een zonnepaneelinstallatie bedraagt gemiddeld 6 à 7 jaar. Hoe groter de omvang van de installatie, hoe korter de terugverdientijd. 

Premies

Dankzij de éénmalige premie die vanaf 2021 te verkrijgen is, zijn zonnepaneelinstallaties nog nooit zo goedkoop geweest! 

De premie kan oplopen tot 1500€!

Terugdraaiende teller

Eigenaars van zonnepanelen hebben de keuze om in het bestaande systeem te blijven of over te stappen naar het nieuwe systeem. Het bestaande systeem is een combinatie van een virtueel terugdraaiende teller en een forfaitaire vergoeding, die men betaalt voor het gebruik van het net (= het prosumententarief). Het nieuwe systeem houdt in dat men enkel betaalt voor de elektriciteit die men effectief van het net afneemt.

Prosumenten kunnen tot 15 jaar na ingebruikname van de zonnepanelen zelf de tarifering kiezen die voor hen het voordeligst is. Deze keuzemogelijkheid geldt voor iedereen die zonnepanelen laat installeren voor 1 januari 2021.