• EDSS industrie zonnepanelen bedrijven

Veelgestelde vragen

Wat is de terugverdientijd?

Na iets meer dan 6 jaar is de zonnepanelen-installatie terugverdiend en is uw elektriciteit volledig gratis. Wanneer je weet dat een gemiddelde installatie zonder problemen tot 25 jaar zal werken, betekent dit bijna 18 jaar aan gratis elektriciteit. Het enige onderdeel welke aan vervanging toe is na 10 tot 12 jaar is de omvormer. Een omvormer kost ongeveer € 1200, wat overeenkomt met de elektriciteit factuur van één jaar. Dit betekent nog steeds bijna 16 jaar aan gratis stroom voor een zonnepanelen installatie.

Bij een grotere installatie zal de terugverdientijd nog lager liggen, maar bij een kleinere zonnepanelen-installatie een stuk hoger.

 

Zijn er nog groenestroomcertificaten?

Zonnepanelen met een vermogen van maximaal 10 kW die sinds 14 juni 2015 gekeurd werden, krijgen geen groenestroomcertificaten meer. Installaties groter dan 10 kW komen nog altijd in aanmerking voor certificaten,  zij vallen in het systeem met de bandingfactoren. De verkregen certificaten vervallen na 10 jaar. Hier ziet u een overzicht van de bandingfactoren. 

 

Wat met de terugdraaiende teller?

Eigenaars van zonnepanelen zullen de keuze hebben om in het bestaande systeem te blijven. Dat is een combinatie van een virtueel terugdraaiende teller en een forfaitaire vergoeding die men nu betaalt voor het gebruik van het net (= het prosumententarief). Maar wie dat wenst kan ook op elk moment overstappen naar het nieuwe systeem dat door de VREG wordt uitgewerkt en waarbij men betaalt voor wat men effectief van het net afneemt. 

Prosumenten zullen tot 15 jaar na ingebruikname van de zonnepanelen zelf de tarifering kunnen kiezen die voor hen het voordeligst is. Het is dus aan de Vlaamse energieregulator VREG om een nieuw tariefsysteem uit te werken, dat het interessant genoeg maakt om over te stappen.

De keuzemogelijkheid geldt trouwens niet alleen voor de huidige zonnepaneeleigenaars maar ook voor wie nog zonnepanelen laat leggen voor 1 januari 2021.

digitale teller vs terugdraaiende

 

 
EDSS conceptbeeld

Vraag online uw offerte aan

Wij geven graag vrijblijvend info over zonnepanelen, kostprijs, opbrengsten,... 

Gratis offerte